Anne Snellman

Rantalakeus 8.10.2008
   

Reetta Kamppuri on sitkeä nainen. Hänen 75-vuotispäiväänsä juhlitaan tämän viikon perjantaina Oulunsalossa.
 

75 vuotta täyttävä Reetta Kamppuri pitää yhä vähäosaisten puolta

Arjen sankari

Rita Kumpulainen

OULUNSALO. Vaikka oulunsalolaisen Reetta Kamppurin valtuustovuosista on vierähtänyt jo aikaa, hän ei ole väsynyt puhumaan pienen ihmisen puolesta.

– Voi voi, tässä maassa on vieläkin liian paljon syrjäytyneitä. Köyhän ja hädässä olevan puolestapuhujia ei ole riittävästi. Kyllä Oulunsalossakin on vähäosaisia. Heidän puolustajiaan tarvitaan, sanoo tämän viikon perjantaina 75-vuotispäiviään Vattukujan vanhusten tukiyhdistyksen kerhohuoneessa juhliva viiden valtuustokauden veteraani.

Reetta olisi halunnut viettää merkkipäiväänsä hiljaisesti sukulaistensa ja ystäviensä kanssa, mutta hänen läheisensäpä päättivät, että Reetta, jos kuka, on juhlansa ansainnut.

Siispä Reetan sukulaiset, ystävät, työtoverit ja tuttavat saapuvat perjantaina klo 16 onnittelemaan pitkän päivätyön sairaalatyössä tehnyttä arjen sankaria. Onnittelijoiden jonosta tulee pitkä. Varmaa on, että näissä juhlissa riittää naurua, mutta kyyneleetkin ovat sallittuja.

Pudasjärven Hetekylässä syntynyt ja 16-vuotiaaksi asti asunut Reetta puhuu lämmöllä vanhemmistaan. Lapsuudenkodissa oli puutetta, mutta viljalti rakkautta. Toisia ihmisiä opittiin kunnioittamaan. Työn tekemiseen harjaannuttiin pienestä pitäen.

– Parhaat oppini sain kotoa. Sen saman olen yrittänyt siirtää omiin lapsiini. Nyt voin olla kiitollinen siitä, että kaikista heistä on tullut fiksuja, ajattelevia ihmisiä. Ja sehän lämmittää äidin sydäntä erityisesti, että he kaikki läheisineen ovat pienen ihmisen puolella, Reetta hymyilee ja tirauttaa kyyneleen hyvän mielensä osoitukseksi.

Reetan olohuoneen seinällä on kunniapaikalla Hetekylän kotimökki. Maalaus on Reetan kolme vuotta sitten edesmenneen taiteilijapuolison maalaama. Mökin portailla seisoo Reetan Iida-äiti.

– Olen syntynyt sydänmaassa ja kasvanut korvessa, 38 vuotta sairaala-apulaisena työskennellyt Reetta runoilee.

SMP:n riveistä Oulunsalon valtuustoon viisi kertaa valittu Reetta muistelee ensitapaamistaan Veikko Vennamon kanssa.

– Tapasimme piirikokouspaikan portailla. Veikko katsoi minua ja sanoi, että sinusta tulee mieleen vastapaistettu pulla. Niin varmasti tuleekin. Olen sellainen kuin olen. Suhtaudun samanarvoisesti kaikkiin ihmisiin, olipa kyseessä iso herra tai tavallinen matti meikäläinen. Kaikki ihmiset ovat minun silmissäni samalla viivalla, viiden lapsen äiti ja yhdeksän lapsenlapsen mummi sanoo.

– Seuraavaa polvea tässä juuri odotellaan, Reetta paljastaa ja saa aiheen siirtää keskustelun tulevaisuudenuskoon.

- Toivon hartaasti, että tässä maassa olisi päättäjinä enemmän niitä, joille ihminen on tärkein. Valta sokaisee liian monen päättäjän. Millainen huominen meillä onkaan, jos emme jaksa uskoa, että jokainen ihminen voi vaikuttaa. Yhden ihmisen valtuustoryhmässä olin yksin, mutta en pelännyt käyttää puheenvuoroja enkä pelännyt enemmistöä. Minulla oli äänestäjien tuki, ja se riitti minulle, Varjakan merellisestä idyllistä kylän keskustaan siirtynyt Reetta toteaa.

Reetta sanoo elävänsä hyvää ja turvallista vanhuutta. Samassa pihapiirissä asuu hänen kehitysvammainen Tuula-tyttärensä, josta on äidille edelleen iloa iltaa aamua.

– Syömme tavallisesti aina lauantaisin ja sunnuntaisin yhdessä. Tuula yleensä soittaa ja sanoo, että tule äiti syömään, ruoka on valmis.

– Eikö siinä ole kylliksi onnen aihetta, Reetta sanoo hymyssä suin ja laittaa kädet ristiin.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Etusivulle