Anne Snellman

Mielipidekirjoitus Kalevassa 25.9.2009

Niemenrannan koulun rakentaminen ydinkysymys
 
Oulunsalon kunnan strategioita ollaan päivittämässä ja talousarviota vuodelle 2010 lyömässä lukkoon. Kuntamme taloustilanne on todella kehno – alijäämää tulee tälle vuodelle näillä näkymin olemaan noin kolme miljoonaa euroa. Pähkinää riittää purtavaksi!
    Palveluita ei kärsi enää pahemmin huonontaa – onhan lakisääteiset onneksi pakko hoitaa. Johtopäätös on siis, että kuntaan pitää löytää tuloja ja kunnan investointeja pitää priorisoida. Järkevää olisi houkutella kuntaamme lisää yrityksiä ja asukkaita eli veronmaksajia. Kuitenkin kylmä fakta on, että yritykset edellyttävät sijoittumispaikaltaan ensisijaisesti hyviä palveluita, kuten myös uudet asukkaat.
    Ja tässä tulee dilemma – Oulunsalolla ei ole niitä tarjota. Oulunsalon koulut ovat ahtaita ja huonosti resurssoituja. Salonpään koulun kuudes luokka on nyt jouduttu toistamiseen siirtämään Pitkäkankaan ala-asteelle, missä puolestaan on entistä ahtaampaa. Tähän tilanteeseen on päädytty huokuttelemalla kuntaamme uusia asukkaita tyhjin lupauksin uudesta Niemenrannan koulusta.
    Tämän hetkinen lupaus koulun rakentamisen aloittamisesta ajoittuu syksylle 2010. Onko tuokin lupaus katteeton, selviää tämän syksyn valtuuston talousarviokäsittelyn jälkeen.

 
Hirvittävää, kun toisessa vaakakupissa on esimerkiksi Varjakka 2020-hanke, jonka loppusaldo on näillä näkymin 80 miljoonaa euroa eli puoli miljardia markkaa. Verrokkina voi mainita, että Suomen puolustusvoimilla on tuon kokoluokan hankkeita, esimerkiksi yksi huipputekninen miinantorjunta-alus maksaa 80 miljoonaa euroa. Kukaan ei tiedä paljonko tuo yltiöpäinen hanke tulisi Oulunsalon kunnalle loppupeleissä maksamaan.
    Tällaiseen hankkeeseen oltaisiin valmiita riskillä rahaa syytämään, mutta ei kouluun, joka takuuvarmasti maksaa itsensä takaisin.

    Tämä Niemenrantatalohanke, joka sisältää siis ensi vaiheessa ala-asteen ja päiväkodin, alkaa olla jo imagokysymyskin kunnallemme. Laatua pitää pystyä tarjoamaan niin lapsille kuin välillisesti heidän vanhemmilleen ja yrityksillekin. Vai onko Oulunsalon kunnan slogan ”Viihtyisä kotikunta” pelkkä klisee?!
    Ja puheet siitä, että Niemenrantatalohanketta ei voi asettaa vastakkain esimerkiksi Varjakka 2020-hankkeen kanssa, on puppua! Kunnalla on yksi yhteinen rahapussi, josta rahat on löydyttävä tavalla jos toisella meidän päättäjien priorisoimiin hankkeisiin. Strategioista tekoihin!
 
Anne Snellman (ps.)
Virpi Jääskö (sd.)
kunnanvaltuutetut ja
tulevaisuusvaliokunnan jäsenet
Oulunsalo
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Etusivulle