Anne Snellman

Mielipidekirjoitus Kalevassa 4.4.2007

Lasten ja nuorten pahoinvointi näkyy

Vaalit on käyty ja nyt tulisi alkaa pohtia hyvinvointiyhteiskuntamme elvyttämistapoja. Suomi on aikaisemmin määritelty sekä sivistysvaltioksi että hyvinvointiyhteiskunnaksi. Tällaisen valtion tunnusmerkkeihin kuuluu, että se huolehtii yhteiskuntansa vähäosaisista eli lapsista, vammaisista ja vanhuksista.
    Lasten ja nuorten pahoinvointi näkyy yhteiskunnassamme lasten ja nuorten lisääntyneinä mielenterveysongelmina ja huostaanottoina. Kuten kaikki tietävät lapsissa on tulevaisuutemme ja heidän pahoinvointiinsa pitäisi heti puuttua.
    Syyt tähän kehitykseen tulisi ripeästi kartoittaa. Syiden löydyttyä tulee aloittaa ennaltaehkäisevä työ, joka tulee valtiolle paljon halvemmaksi kuin seuraamuksien hoito - puhumattakaan lasten ja nuorten edusta!
    Suomessa on valtava joukko köyhiä lapsiperheitä. Vaaleissa lupailtiin veroalennuksia. Jos tuleva hallitus päätyy alentamaan palkkaverotusta, tulee veroalen kohdistua myös sosiaalietuuksien verotukseen.

Jostain käsittämättömästä syystä sosiaalietuuksien verotus on kovempaa kuin palkkaverotus. Jos veroale kohdistuu ainoastaan palkkaverotukseen, kuilu köyhien ja rikkaiden välillä sen kun syvenee. Myös kotihoidontuki- ja lapsilisäjärjestelmä kaipaavat uudistusta.
    Tulevalla hallituksella tulee olemaan kova urakka lasten ja nuorten pahoinvoinnin hoitamisessa. Syyt tähän pahoinvointiin pitää selvittää ja hallituksen on toimittava selvityksen perusteella ripeästi!

Anne Snellman
fil.toht.
Oulunsalo
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Etusivulle