Anne Snellman

Mielipidekirjoitus Kalevassa 17.8.2009

Mielenterveyspalvelujen puolesta on toimittava

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama Mieli 2009 –työryhmä on valmistellut uuden kansallisen mielenterveys- ja päihdesuunnitelman. Uskomatonta, mutta totta – työryhmässä ei ollut yhtään mielenterveyskuntoutujan omaista jäsenenä.
    Tätä faktaa vasten on siis surullisen ymmärrettävää, mutta ei hyväksyttävää, että suunnitelmassa päädytään tehostamaan avopalveluja ja vähentämään psykiatrisia sairaalapaikkoja. Kuulostaako tutulta?! Tätä yritettiin viime lamassakin.
    Jotta palvelua voidaan tehostaa, täytyy sen lähtökohtaisesti jo toimia. Näin ei ole Suomessa mielenterveyden ”avopalveluiden” kohdalla.
    Tämän olen saanut itse konkreettisesti kokea mielenterveyskuntoutujan omaisena varsinkin viimeisten kymmenen vuoden aikana. Lisäksi olen kuullut ja lukenut lukuisista vastaavista avopalvelun uhreista.
    Lähtökohtaisesti avopalvelukonsepti pitäisi luoda uusiksi käyttäen hyväksi myös omaisten tietoja ja kokemuksia. Jos totta puhutaan, koko mielenterveyssektori laitos- ja avopalveluineen tulisi remontoida.

Omaiset ovat lujilla ja pahimmassa tapauksessa totaalisesti sivuutettuja, kun psykiatrista potilasta yritetään hoitaa.
    Jo laitoshoidossa omainen pitäisi tiiviisti integroida mukaan potilaan hoitoon, koska käytännössä omainen on se, joka ottaa vastuun potilaasta/kuntoutujasta avohoidossa.
    Käytännössä tämä integrointi eli turvaverkon muodostaminen ei toteudu ja ilman sinnikkäitä ja itsensä uhraavia omaisia monet kuntoutujat ovat heitteillä ”avohoidossa”.
    Tätä kaikkea vasten ei ole ihme, että mielenterveyskuntoutujien omaisten masennusriski on huomattavasti kohonnut. Käytännössä usein yhden sairastuneen sijaan sairastuu nykyhoidolla kaksi. Tämä ei ole kustannustehokasta, saatikka inhimillistä.
    Kolmas sektori, kuten oululainen Hyvän mielen talo, tekee arvokasta työtä mielenterveyskuntoutujien ja -omaisten hyväksi ja tueksi tarjoten muun muassa tärkeää vertaistukea.
    On surullista kuulla, miten tämäkin taho joutuu välillä kamppailemaan toimintansa jatkamiseksi rahoituksen epävarmuuden takia. Mielenterveyden keskusliiton sivuilta löydät vetoomuksen mielenterveyspalvelujen puolesta allekirjoitettavaksi. Jaksamista kaikille!

Anne Snellman
filosofian tohtori
kunnanvaltuutettu (ps.)
Oulunsalo
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Etusivulle