Anne Snellman

Mielipidekirjoitus Kalevassa 30.9.2008
 
Oulunsalon lentokentän laajentaminen on turhaa
 
Kuten Kalevassa 26.9. taloussivuilla kirjoitettiin: Finavian lentoasemaliiketoiminnan johtajan Reijo Tasasen mielestä Oulun lentoasemalla on nykyisinkin vapaata kapasiteettia.
    Kun siis lentokenttä ei nytkään ole ahdas ja kuten tiedämme, ilmastonmuutoksen takia lentoliikenne tulee tulevaisuudessa vähenemään, on ällistyttävää, että lentokenttää ollaan laajentamassa. Toisaalta turhaa lentämistä olisi voitu jo aiemminkin välttää. Tarpeelliset neuvottelut, kokoukset ja seminaarit on jo tovi voitu hoitaa videokonferenssein. Tämä ei säästä ainoastaan ilmastoa, vaan myös aikaa ja rahaa.
    Vielä ihmeellisempää on, että Oulunsalon kunnalla on rahkeita olla rahoittamassa lentokentän laajentamista – varsinkin, kun kunnalla on ollut jo neljä taloudellisesti tappiollista vuotta peräjälkeen ja viides häämöttää.
    Tosin on Oulunsalossa ollut näitä älyttömiä hankkeita aiemminkin: Lentokentäntie nelikaistaiseksi, Varjakkaan tornitalot ja uusi saari Oulunsalon edustalle. Sama tyyli näyttää siis jatkuvan.
 
Kysyn vain, kuinka paljon meidän veronmaksajien rahoja on jo käytetty tällaisten hankkeiden suunnitteluun? Se kaikki raha on ollut ja on pois esimerkiksi koululaisilta. Oulunsalossa ainakin Pitkäkankaan ja Salonpään koulut ovat todella käyneet ahtaiksi – siis toisin kuin lentokenttä.
    Salonpäästä kuudes luokka on jouduttu siirtämään Pitkällekankaalle. Niemenrantaan on suunnitteilla koulu, jonka on määrä valmistua ainakin osittain vuonna 2011.
    Jokainen meistä ymmärtää, että ahtaat koulut lisäävät rauhattomuutta ja vaikeuttavat niin koululaisten oppimista kuin opettajien työtä. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin kannalta on ensiarvoisen tärkeää millaisissa oloissa he viettävät koulupäivänsä.
Jatkokysymys kuuluu: Mikä oikeuttaa yltiöpäiset hankkeet kunnassa, jossa ei ole varaa rakentaa sen kipeästi tarvitsemaa neljättä koulua? Kova ja rahakas äänikö?
    Oulunsalon päättäjien tulisi pitää mielessä se fakta, että kunnan väestön ikärakenne on nuorin kaikkiin muihin Suomen kuntiin verrattuna eli 0-14 vuotiaita oli vuonna 2007 29,3 prosenttia. Tätäkin faktaa vasten lapsiin ja nuoriin tulisi panostaa Oulunsalossa maksimaalisesti. Eli asiat pitäisi laittaa tärkeysjärjestykseen.
   
Anne Snellman
filosofian tohtori
kunnallisvaaliehdokas (ps.)
Oulunsalo                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Etusivulle